citycenter-helsinki-beneath /////. [citycenter-helsinki-beneath] // citycenter-helsinki-beneath
CITYCENTER: HELSINKI BENEATH
KUN TEKOÄLY JA IHMINEN LYÖVÄT KÄTTÄ, SYNTYY IHMEITÄ
Lataamo konseptoi ja tuotti Kauppakeskus Citycenterille Suomen ensimmäisen tekoälytaidenäyttelyn, jossa kaikki sisältö on luotu tekoälyn avulla – jopa taiteilija itse.
Lataamo konseptoi ja tuotti Kauppakeskus Citycenterille Suomen ensimmäisen tekoälytaidenäyttelyn, jossa kaikki sisältö on luotu tekoälyn avulla – jopa taiteilija itse. Näyttely on kerännyt ensimmäisen 2,5 kuukauden aikana huikeat yli 40 000 kävijää.
Taidenäyttely herätteli Helsingin keskustassa kulkevia kohtaamaan ajankohtaisia teemoja modernin sisällöntuotannon ja luovuuden keinoin. Samalla näyttely elävöitti Citycenterin aluetta, jonka ohikulkijamäärä hiljentyi Rautatieaseman ollessa remontissa koko kesän 2024, aina syyskuuhun saakka.
Mielenkiinto näyttelyä kohtaan lisääntyi muiden muassa Helsingin Sanomien ja Ylen huomioitua näyttelyn.
KONSEPTI
Kauppakeskus Citycenter tarvitsi kesäksi 2024 vetonaulan, jolla johdattaa ohikulkijoita Citycenteriin. Helsingin Rautatieaseman ollessa remontissa kesäkuusta syyskuuhun, alueen ohikulkijamäärät laskivat huomattavasti.
Lataamo loi konseptin, jossa tavoite täydentyi yhteiskunnallisella keskustelulla ja merkityksellisyydellä, modernin sisällöntuotannon ja luovuuden keinoin. Ihmisyys ja tekoäly yhdessä voivat luoda parempaa nykyisyyttä ja tulevaa, fyysisen ja digitaalisen maailman muureja murtaen.
Helsinki Beneath nostaa ennenkokemattomalla tavalla maailman onnellisimmasta pääkaupungista esiin kepeitä ja vakavampiakin yhteiskunnallisia teemoja, kuten lasten ja nuorten jaksamista, hyvinvointiyhteiskunnan tilaa ja ympäristöä. Kaikissa teoksissa ja niiden viesteissä piilee kuitenkin aina usko parempaan. Jokaisesta teoksesta paljastuu tarkemmalla tarkastelulla entistä enemmän yksityiskohtia, jotka houkuttelevat kävijää katsomaan tarkemmin Helsingin pinnan alle.
TOTEUTUS
Helsinki Beneath -näyttelyn taiteilija on itsekin tekoälyllä luotu espanjalaissaksalainen Anabel "Ana" Bauer, joka inspiroituu erityisesti Berliinin muurin ja sen murtumisen merkityksestä sekä piiloviesteistä julkisivun takana. Mitä asioiden tarkempi tarkastelu paljastaa?
Tekoälytaidenäyttely tarvitsee ihmistä syntyäkseen. Helsinki Beneath -näyttelyn ja taiteilija Ana Bauerin konseptit syntyivät ihmisen mielessä, Lataamon ja taiteilija Antti Karppisen ideoista. Tekoälylle luotiin oppimismalli, jonka avulla luotiin generatiivisia kuvia. Näyttelyn teoksia varten otetut valokuvat todellisista Helsingin-lokaatioista toimivat ennakkomateriaalina tekoälylle, jolla lopputulemaa rikastettiin yksityiskohdiltaan haluttuun suuntaan.
Suuriresoluutioiset kuvat syventyvät uusiin ulottuvuuksiin jokaisella tarkastelukerralla – kaukaa ja läheltä, paljaalla silmällä ja kameran linssin läpi katsoen.
Kansainvälisesti tunnustettu tekoälytaiteilija Antti Karppinen on ansioitunut erityisesti valokuvaajana ennen uransa laajentamista tekoälyn kanssa työskentelemiseen ja suunnittelijoiden kouluttamiseen.
MEDIANÄKYVYYS
Savon Sanomat:
Kansainvälisesti arvostettu savolainen edelläkävijä näyttää, miten hän luo tekoälytaidetta – katso video!
(31.7.2024, maksumuurin takana)
Siilinjärvellä asuu suomalaisen tekoälytaiteen edelläkävijä
(31.7.2024, printtilehti ja näköislehti)
Yle Jälkidigi:
”Jos jollakin olisi pahat mielessä, pitäisikö pestautua Crowdstrikelle töihin?”
(24.7.2024)
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä Mervi Browniin!